Het is alweer een tijdje geleden dat ik een vraagsticker op Instagram postte waarin jullie vragen konden stellen over hypnotherapie. We hadden hem even bewaard omdat we allebei heel druk waren maar hier is hij dan: al jullie vragen over hypnotherapie beantwoord door hypnotherapeut Annet Gebbe van Vida Coaching in Breda. Inclusief de vraag of een hypnotherapeut je pincode kan stelen!
Ik heb er inmiddels zelf twee sessies op zitten en ik ben fan! Voor mij is het precies de juiste combinatie van werken met je gevoel in plaats van je hoofd zonder dat het zweverig is.
Nu hoor ik je denken: hypnotherapie is toch héél zweverig? Nee, dat is het dus niet. Ik deel binnenkort mijn eigen ervaring op Instagram.
Omdat het best een lange tekst is heb ik de vragen in een inhoudsopgave gezet zodat je makkelijk door kunt klikken.

Q: Wat is hypnotherapie nou eigenlijk?
A: Hypnotherapie is werken met het onbewuste. Gevoel, gedachten en gedrag werken altijd samen. Het onbewuste in de mens slaat ervaringen en aan die ervaringen gekoppelde gevoelens op. Van daaruit ontstaan bepaalde gedragingen en gedachten.
95% van de hersenen werkt onbewust, dus daar kan ook de meeste verandering gemaakt worden.
Wanneer je tegen bepaald gedrag of gevoel aanloopt is Hypnotherapie om die reden heel effectief.
Veranderen we het gevoel, veranderen gedachten en gedragingen vanzelf mee. Snel, doeltreffend, blijvend.
Hypnose is luisteren met je ogen dicht. Soms werken we erg met de verbeelding, met het gevoel dat aan deze beelden gekoppeld is. Soms juist helemaal niet, en ben je gewoon aan het luisteren.
Het is werken met hoe iets in de hersenen geprogrammeerd is (opgeslagen). Als je weet hoe deze programmering werkt, kan je dat dus veranderen. Het slagingspercentage met Hypnotherapie is ontzettend hoog, 90%
Het is altijd mooi om te zien waartoe mensen in staat zijn, steeds weer verrassend!
Q: Wat is het verschil tussen hypnotherapie en EMDR?
A: EMDR werkt op enkelvoudige gebeurtenissen en je gaat terug in de gebeurtenis, hoe heftig deze ook is.
Het haalt heftige emotie van de herinnering en beelden weg.
Hypnotherapie kan op een specifieke situatie situatie, maar ook veel breder ingezet worden op een gevoel of bepaalde soorten gedrag.
Je gaat bij hypnotherapie niet terug in de situatie maar we koppelen nieuwe gevoelens aan de herinnering van de situatie.
We kunnen niet veranderen wat er gebeurd is, wel hoe jij daar nu op reageert.
We werken nog regelmatig met moeders die EMDR na hun bevalling doen, omdat er nog dieper liggende onbewuste emoties en overtuigingen meespelen.
Deze kun je met EMDR niet oplossen, met hypnose wel.
Q: Helpt dit om de nare ervaring rond de bevalling een plek te geven?
A: Jazeker. Ervaringen en emoties worden aan elkaar gekoppeld in het onbewuste en opgeslagen.
Met praten verwerk je wel iets, met huilen ook, maar door middel van hypnose kun je echt alle nare emoties van de hele ervaring neutraliseren.
Wat mooi en goed is blijft.
Met een bevallingsverwerking neutraliseren we het oude verhaal en installeren we een nieuw verhaal, waarbij alle goede dingen versterkt worden.
Als je dan daarna terugkijkt, voel je de positieve emoties (zoals liefde voor je kind, vertrouwen in jezelf, jouw lichaam etc).
Door deze verwerking optimaliseer je de hechting met jouw kind, wat direct een positieve uitwerking heeft op de ontwikkeling!
Q: Mijn baby slaapt heel slecht, kan hypnotherapie helpen?
A: Vaak zien we bij slaapproblemen dat er ergens onbewuste spanning bij de moeder zit.
Een baby reageert op deze spanning en vaak komt dat tot uiting in slapen, huilen of fysieke klachten.
Lossen we de spanning van de moeder op, gaat het kindje slapen! Sommige fysieke klachten van het kind verminderen en het kind komt weer tot rust.
Dit is ook de grootste groep waar we op dit moment mee werken.
Soms besluit de moeder hierop een persoonlijk traject met ons te starten, omdat blijkt dat oude patronen van moeder een rol spelen in de problemen die ze ervaart met haar baby.
Als iemand zich bij ons aanmeldt doen we altijd eerst een telefonisch gesprek om het een en ander op voorhand in te schatten.
Q: Ik ben zo bang om mijn kind tekort te doen en haar gevoelens niet te erkennen.
A: Mag ik deze vraag terug stellen?
Wij als volwassenen projecteren onze eigen gevoelens op onze kinderen. De kans is groot dat deze persoon zich vroeger ook tekort gedaan voelde.
Wanneer je opgroeit leer je natuurlijk allerlei nieuwe vaardigheden en kan je daar beter mee om gaan.
Maar wanneer je een kindje krijgt, worden jouw kinddelen gelijk geraakt en kunnen oude belemmerende overtuigingen omhoog komen. Je bent je er van bewust dat gevoelens erkennen belangrijk is, dus daar zit waarschijnlijk het probleem niet. Het probleem zit hem in jouw eigen gevoel dat je haar tekort doet.
Als je dit bij jezelf als moeder oplost hoeft het patroon niet doorgegeven te worden.
Q: Is het ook geschikt om jeugdtrauma’s (eenzaam, zwarte schaap in de familie) te verwerken?
A: Uitermate geschikt, omdat dit op een onbewuste manier is opgeslagen.
Met Hypnotherapie kun je juist met het gevoel werken. Weten waar iets vandaan komt, veranderd niets aan het gevoel.
Werken in de onbewuste laag kan dit wel!
En mooi als je dit oplost, want dan hoef je het niet meer door te geven aan je eigen kinderen.
Q: Kan mijn kind last hebben van de postpartum psychose die ik gehad heb?
A: Ja dat kan. Wanneer het kind voldoende is opgevangen, zal het zich gewoon ontwikkelen.
Qua hechting met moeder denk ik wel dat er nog veel winst te behalen is, ik denk met name gevoelens bij moeder (denk aan schuld of onmacht) over de situatie.
Het kind weet eigenlijk niet beter, dus zal zich wel flexibel opstellen. Door de hechting opnieuw te optimaliseren heeft dit een positieve effect op de ontwikkeling en op gedrag van het kind en natuurlijk op de relatie tussen het kind en de moeder.
Q: Hoe lang kan een vervelende ervaring bij de geboorte merkbaar blijven? Mijn kind is bijna 5.
A: Als er (onbewust en bewust) spanning in de relatie zit vanaf de geboorte, dan voelt het kind dat nu nog.
Hoe ouder het kind, hoe makkelijker de verandering. Het kind heeft dan veel meer vaardigheden om de verandering te maken.
Vaak zie je dat bijvoorbeeld op school alles prima gaat maar thuis het kind heel erg aan moeder hangt. Dan weet je dat ze het kunnen (zelfstandig zijn), alleen thuis worden de vaardigheden niet ingezet.
Je kan het ook zien aan bijvoorbeeld gedragsproblemen of problemen in de ontwikkeling.
Het verschilt natuurlijk aan de hand van hoe groot de spanning is. Soms uit het zich in kleine problemen, soms in grotere.
Q: Premature baby en postpartum depressie. Nog steeds kleeft er veel schuldgevoel en trauma aan ons. Kan dit helpen?
A: Hoe mooi zou het zijn als je dit schuldgevoel mag loslaten, zodat je kan genieten van al dat moois in het nu?
Want zoveel dingen zijn en gaan goed, die schaduw hoeft er nu niet meer te zijn.
Q: Als je nu fijn terug kijkt op de laatste bevalling heeft de traumatische ervaring van de eerste bevalling dan toch nog invloed op het kind? In hoeverre staan de ervaringen los van elkaar?
A: Alle ervaringen staan los van elkaar, maar als er trauma met een ander kind is in het gezin en dit trauma niet helemaal opgelost wordt, hangt het onbewust in de lucht.
Het tweede kind zal zich hieraan aanpassen en er omheen manoeuvreren.
De sessies die wij doen met moeders hebben vaak invloed op alle kinderen in het gezin. Zij maken ook vaak mooie veranderingen mee.
Zoals bijvoorbeeld dat juist het tweede kind makkelijker en meer aandacht van moeder kan en mag krijgen als het trauma dat opgelopen is tijdens de geboorte van het eerste kind opgelost wordt. Er ontstaat letterlijk meer ruimte voor alle kinderen.
Q: Kind met veel strijd is ook met strijd (sterrenkijker) geboren. Houdt dat verband?
A: Ja, dat kan heel goed. We werken ook met geboortescripts waarbij je vanuit het geboorteproces het gedrag van het kind kunt verklaren.
Snelle keizersnedes kunnen leiden tot snel overprikkeld zijn, of dingen niet af kunnen maken omdat ze het proces van beginnen en eindigen niet hebben meegemaakt.
Met veel strijd geboren klinkt me ook wat onveilig in de oren, dus het kan zijn dat het kind vanuit dit onveilige gevoel boos en/of onmachtig gedrag laat zien..
Q: Is hypnotherapie ook geschikt voor peuters?
A: Ja, helende verhalen werken voor peuters, maar liever werk ik eerst met de moeder. Dit lost vaak al (een deel van) het probleem op.
Q: Kun je iets doen tegen extreme tandartsangst en onderliggende faalangst bij mijn kind?
A: Vaak doen kinderen wat hun ouders doen. Dus in deze is het even de vraag wat daar zit? Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan er direct of indirect gewerkt worden.
Direct va een jaar of 7, indirect als kinderen kleiner zijn dmv thuis sessies of gesproken berichten en helende verhalen. Ervaar jij zelf angst of faalangst, los deze dan zelf op en laat je verbazen door je kind! Uiteindelijk worden gedragspatronen veelal doorgegeven.
Q: Ik heb vreselijke hoogtevrees en paniekaanvallen. Kun je helpen?
A: We werken regelmatig met dit soort angsten. Dit klinkt als 2 hulpvragen. Sommige angsten (zoals hoogtevrees) kunnen in 1 sessie opgelost worden. Paniekaanvallen kunnen we meestal in ongeveer 3 sessies oplossen.
Q: Kan hypnotherapie helpen bij een zware vorm van OCD?
A: We werken heel veel met angsten en/of paniek. Het gaat er om de interne veiligheid weer te herstellen en de hersenen te kalmeren.
Bij angst werkt het angstcentrum in de hersenen overactief, kan niet meer inschatten wat nu werkelijk angst is en wat niet, dat gebied is helemaal overprikkeld.
Ik zou hier wel een iets langer traject van maken dan 3 afspraken.
Q: Wat als het me niet lukt om er aan over te geven?
A: Dat lukt 98% en het is ons werk om het voor jou makkelijk te maken!
Sommigen gaan en moeiteloos in, anderen hebben een meer verhalende manier nodig om in de juiste modus te komen.
Luisteren met je ogen dicht is heel makkelijk, zeker als je een prettig verhaal verteld wordt.
Q: Ik krijg binnenkort EMDR. Kan dit samen/tijdens/vervangend?
A: Ik zou ze los van elkaar doen en niet tegelijk. Het is soms erg lastig de resultaten te meten wanneer er dingen door elkaar lopen.
Q: Ik ben bang voor charlatans die stiekem mijn pincode jatten. Is er een register oid?
A: een register waar hypnotherapeuten zijn aangesloten, bijvoorbeeld bij CAT geregistreerde therapeuten.
Note van Nira: ik heb zelf nu 2 sessies gedaan met Annet en het is niet het soort hypnose waarbij je helemaal “out” bent. Je bent je gewoon bewust van waar je bent, wat je aan het doen bent, wat er om je heen gebeurt etc. Je hebt zelf de regie over wat er gebeurt en je kunt op elk moment op de rem trappen tijdens de sessie.

Wil je weten wat Annet voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op haar website of stuur haar een DM via Instagram.