Jij verdient een bevalling waar je met geluk en trots op terugkijkt, ook als niet alles perfect gaat.

Ik ben Nira en ik bereid je voor op een bevalling waarin JIJ in charge bent.

Toen ik vijf jaar geleden voor het eerst moeder werd, was ik zoals de meeste andere zwangeren. Ik dacht dat de bevalling vreselijk afzien zou worden en dat ik het geluk moest hebben dat het zou gaan zoals ik zou willen. Dit gaf aan het einde van de zwangerschap veel spanning, omdat ik bang was dat ik ingeleid “moest” worden. Ik had geen idee hoeveel invloed ik zelf kon hebben op de bevalling en dat ik als zwangere een inleiding gewoon mocht weigeren.

Uiteindelijk beviel ik thuis van een gezonde zoon. Was het een perfecte bevalling? Nee. Het duurde lang en het verliep niet ongecompliceerd. Lees: als je hele straat in rep en roer is omdat de ambulance voor de deur staat bij die zwangere buurvrouw. (Leuk detail: de ambulancebroeders kwamen zich heel netjes voorstellen en mijn hand schudden terwijl ik op bed lag in volle pers-actie. Ik heb toen gezegd: ja, aangenaam maar ik ben even bezig.)

Dankzij mijn fijne verloskundige kijk ik goed op deze bevalling terug. Ook op de momenten dat het spannend was bleef ze kalm, legde alles goed uit en liet mij kiezen wat ik op dat moment wilde. Veel andere verloskundigen hadden me al eerder naar een ziekenhuisbevalling gepusht. Doordat ze de keuze bij mij liet en mijn mindset sterk was kreeg ik toch nog mijn gewenste thuisbevalling. Ik voelde me zo’n ontzettende baas. Het was gewoon gelukt! 

Vervolgens moest ik ALLES weten over bevallen. Elk vrij uurtje besteedde ik met het kijken en lezen van bevallingsverhalen en ik ontdekte dat mijn ervaring niet representatief is voor de bevallingen van veel vrouwen. Een fijne bevalling is niet vanzelfsprekend.

Twee jaar later was ik weer zwanger en werd ik geconfronteerd met een onverwacht probleem: doordat ik ruim bloed was verloren bij mijn eerste bevalling had ik nu een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Help, dat wilde ik niet!

Ik besloot op dat moment om de volledige verantwoordelijkheid en controle te nemen over mijn bevalling. Urenlang onderzocht ik het wetenschappelijk bewijs over ruim bloedverlies en de herhalingskans daarop. Ik leerde over mijn rechten en keuzevrijheid als zwangere. Ik onderzocht hoe het geboorteproces werkt en hoe ik dit proces het beste kon ondersteunen om complicaties te voorkomen. Ik ging goed voorbereid het gesprek aan met mijn verloskundige en daardoor hadden ze er vertrouwen in om deze bevalling ook weer thuis te doen.

Mijn dochter werd in 2 uur en 45 minuten thuis geboren en het was een droombevalling! Geen bad, geen kaarslicht, geen rustgevende muziek. Rauw, intens, snel, maar geweldig.

Als ik mee was gegaan in het standaard protocol was het heel anders gelopen.

De succesfactor was voorbereiding.

Door mijn goede voorbereiding wist ik hoe ik mijn kansen op een droombevalling zo groot mogelijk kon maken. Ik wist wanneer ik niet medisch wilde ingrijpen, maar ook wanneer ik dat wél wilde. Ik wist wat mijn rechten waren en ik voelde me in control.

Door het pad dat ik zelf bewandeld had, kwam ik tot de conclusie dat de standaard voorbereiding die vrouwen krijgen tekort doet. Geluk? Dat is maar een klein stukje van de puzzel die een fijne bevalling maakt.

Ik begon mijn ervaringen en kennis te delen op Instagram. Na een tijdje begonnen mensen steeds vaker advies aan me te vragen. Toen besloot ik een cursus te maken en een jaar na mijn tweede bevalling lanceerde ik Bevallen Als Een Baas.

Wat begon als een leuk hobby idee is uitgegroeid tot een fenomeen met meer dan 1000 cursisten in 1.5 jaar tijd! Dat heeft ertoe geleid dat ik begin 2022 mijn baan in loondienst vaarwel zei en nu fulltime werk als geboortecoach.

What I love most about this job:

→ Cursisten die tijdens hele medische bevallingen toch de regie weten te houden en empowered as f*ck uit de bevalling komen

→ Een vrouw die erg angstig is over de bevalling zien opbloeien tot een zelfverzekerde zwangere die vertrouwen in zichzelf heeft

→ Dat de vrouwen die ik een jaar later spreek nog steeds power halen uit hun geboorte ervaring

→ De mooie geboorteverhalen

→ Dat steeds meer verloskundigen fan zijn van Bevallen Als Een Baas en er steeds meer ruimte komt voor de eigen voorkeuren van vrouwen tijdens hun bevalling

Weetjes over mij:

Ik ben dol op reizen en ik heb er spijt van dat ik het toen ik jonger was niet nóg meer gedaan heb. Maar het is nooit te laat: ik ga het nu doen met mijn gezin

Ik daag mezelf graag uit. Als een doel onhaalbaar lijkt, ga ik het juist doen. Ik geloof niet in “kan niet”. Ik geloof in “hoe zorgen we dat het wél kan?”.

Mijn favoriete vraag is: wat is nou eigenlijk écht het probleem? (Meestal blijkt dan dat het probleem groter wordt gemaakt dan het is)

Ik ga heel lekker op een opgeruimd huis met zo min mogelijk rommeltjes. En dat kan een flinke uitdaging zijn met twee kleine kinderen. Lees: hun troep is overal. Het is een invasie.

In mijn familie vind je christenen, hindoes, moslims, atheïsten en humanisten. In mijn gezin werden 3 talen gesproken. Vroeger vond ik het stom dat wij een “rare” familie hadden, maar nu ben ik blij dat ik daardoor een brede visie op de wereld heb meegekregen.

Genoeg over mij.

Now, let’s make the birth magic happen. 

Wil je meer weten over Bevallen Als Een Baas? Klik hier of neem contact met me op via het contactformulier.

Liefs,
Nira 

“Birth is not only about making babies. Birth is about making mothers–strong, competent, capable mothers who trust themselves and know their inner strength.”

– Barbara Katz Rothman