House of
Mothers

Jij verdient een bevalling waar je met geluk en trots op terugkijkt, ook als niet alles perfect gaat.

Ik ben Nira en ik bereid je voor op een bevalling waarbij JIJ in charge bent.

Mijn verhaal

Hoe ik beval-baas werd door mijn eigen ervaring

Toen ik vijf jaar geleden voor het eerst moeder werd, was ik zoals de meeste andere zwangeren. Ik dacht dat de bevalling vreselijk afzien zou worden en dat ik het geluk moest hebben dat het zou gaan zoals ik zou willen. Dit gaf aan het einde van de zwangerschap veel spanning, omdat ik bang was dat ik ingeleid “moest” worden. Ik had geen idee hoeveel invloed ik zelf kon hebben op de bevalling en dat ik als zwangere een inleiding gewoon mocht weigeren.

Uiteindelijk beviel ik thuis van een gezonde zoon. Was het een perfecte bevalling?

Nee. Het duurde lang en het verliep niet ongecompliceerd. Lees: als je hele straat in rep en roer is omdat de ambulance voor de deur staat bij die zwangere buurvrouw. (Leuk detail: de ambulancebroeders kwamen zich heel netjes voorstellen en mijn hand schudden terwijl ik op bed lag in volle pers-actie. Ik heb toen gezegd: ja, aangenaam maar ik ben even bezig.)

Dankzij mijn fijne verloskundige kijk ik goed op deze bevalling terug. Ook op de momenten dat het spannend was bleef ze kalm, legde alles goed uit en liet mij kiezen wat ik op dat moment wilde.

Doordat ze de controle bij mij liet en mijn mindset sterk was kreeg ik toch nog mijn gewenste thuisbevalling. Ik voelde me zo’n ontzettende baas. Het was gewoon gelukt! 

Vervolgens moest ik ALLES weten over bevallen. Elk vrij uurtje besteedde ik met het kijken en lezen van bevallingsverhalen en ik ontdekte dat mijn ervaring niet representatief is voor de bevallingen van veel vrouwen. Daardoor werd me ook steeds meer duidelijk dat mijn ervaring anders was dan die van veel andere vrouwen. Dat veel vrouwen terugkijken op hun bevalling met gevoelens van verdriet, pijn en angst.

 

Twee jaar later...

help, dat wil ik niet!

Twee jaar later was ik weer zwanger en werd ik geconfronteerd met een onverwacht probleem: doordat ik ruim bloed was verloren bij mijn eerste bevalling had ik nu een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Help, dat wilde ik niet!

Ik besloot op dat moment om de volledige verantwoordelijkheid en controle te nemen over mijn bevalling. Urenlang onderzocht ik het wetenschappelijk bewijs over ruim bloedverlies en de herhalingskans daarop. Ik leerde over mijn rechten en keuzevrijheid als zwangere. Ik onderzocht hoe het geboorteproces werkt en hoe ik dit proces het beste kon ondersteunen om complicaties te voorkomen. Ik ging goed voorbereid het gesprek aan met mijn verloskundige en daardoor hadden ze er vertrouwen in om deze bevalling ook weer thuis te doen.

Mijn dochter werd in 2 uur en 45 minuten thuis geboren en het was een droombevalling! Geen bad, geen kaarslicht, geen rustgevende muziek. Rauw, intens, snel, maar geweldig.

Als ik mee was gegaan in het standaard protocol was het heel anders gelopen.

De succesfactor was voorbereiding.

Ik wist mijn rechten

De succesfactor was voorbereiding

Door mijn goede voorbereiding wist ik hoe ik mijn kansen op een droombevalling zo groot mogelijk kon maken. Ik wist wanneer ik niet medisch wilde ingrijpen, maar ook wanneer ik dat wél wilde. Ik wist wat mijn rechten waren en ik voelde me in control.

Door het pad dat ik zelf bewandeld had, kwam ik tot de conclusie dat de standaard voorbereiding die vrouwen krijgen tekort schiet. Geluk? Dat is maar een klein stukje van de puzzel die een fijne bevalling maakt.

Ik begon mijn ervaringen en kennis te delen op Instagram. Na een tijdje begonnen mensen steeds vaker advies aan me te vragen. Toen besloot ik een cursus te maken en een jaar na mijn tweede bevalling lanceerde ik Bevallen Als Een Baas.

Wat begon als een leuk hobby idee is uitgegroeid tot een fenomeen met meer dan 1000 cursisten in 1.5 jaar tijd! Dat heeft ertoe geleid dat ik begin 2022 mijn baan in loondienst vaarwel zei en nu fulltime werk als geboortecoach.

What I love about this job:

Dit is mijn droombaan

Weetjes over mij

Ik ben dol op...

Ik ben dol op reizen en ik heb er spijt van dat ik het toen ik jonger was niet nóg meer gedaan heb. Maar het is nooit te laat: ik ga het nu doen met mijn gezin

Ik geloof niet in "kan niet"

Ik daag mezelf graag uit. Als een doel onhaalbaar lijkt, ga ik het juist doen. Ik geloof niet in “kan niet”. Ik geloof in “hoe zorgen we dat het wél kan?”.

Brede visie op de wereld

In mijn familie vind je christenen, hindoes, moslims, atheïsten en humanisten. In mijn gezin werden 3 talen gesproken. Vroeger vond ik het stom dat wij een “rare” familie hadden, maar nu ben ik blij dat ik daardoor een brede visie op de wereld heb meegekregen.

Lekker opgeruimd

Ik ga heel lekker op een opgeruimd huis met zo min mogelijk rommeltjes. En dat kan een flinke uitdaging zijn met twee kleine kinderen. Lees: hun troep is overal. Het is een invasie.

wat is nou echt het probleem

Mijn favoriete vraag is: wat is nou eigenlijk écht het probleem? (Meestal blijkt dan dat het probleem groter wordt gemaakt dan het is)

Now, Let's make the birth magic happen.

Wil je meer weten over Bevallen Als Een Baas? 

De kernfilosofie van House of Mothers

empowerment

Zwangerschap, bevalling en de eerste jaren van het moederschap is een transformerende fase in het leven van vrouwen en hun partner. Als we ze in deze fase empoweren, creëeren we sterke ouders die met zelfvertrouwen beginnen aan het ouderschap.

Vrouwgecentreerde geboorte

In onze huidige maatschappij verloopt veel volgens vaste regels en oude gebruiken. Zo ook in de geboortezorg. Deze manier van zorg verlenen doet vrouwen tekort in de behoeften die ze hebben tijdens de zwangerschap en bevalling. 

Er is geen one size fits all. Vrouwen verdienen zorg die is afgestemd op hun persoonlijke medische én emotionele behoeften. 

Keuzevrijheid

Ieder mens heeft het recht op lichamelijke integriteit. Ook tijdens een bevalling. Het gebeurt nog te vaak dat medische handelingen uitgevoerd worden zonder overleg, toestemming of de juiste informatievoorziening.

Door vrouwen een gedegen voorbereiding te geven op de bevalling worden ze ZELF in staat gesteld om beslissingen over hun lichaam te maken. Hiermee zorgen we dat meer vrouwen positief terug kijken op hun bevalling.

Bevallen zoals jij het wilt

Er is geen goede of foute manier om te bevallen. Sommige vrouwen willen graag pijnstilling, anderen willen het heel graag vermijden.

De ene vrouw bevalt het liefst thuis, de andere in het ziekenhuis.

Sommige moeders willen borstvoeding geven, andere liever niet.

Er bestaat niet zoiets als een inherent betere keuze. De beste keuze is altijd de keuze die voor de vrouw het beste is. Aan anderen de taak om niet te veroordelen of in een bepaalde richting te duwen, maar om haar liefdevol te ondersteunen in het maken van een keuze.

bevallen
als een baas

wil je meer weten over mijn online cursus? Klik op de knop hier onder