House of
Mothers

Musthaves voor de kraamvrouw

Deze blog kan affiliate links bevatten.

Tepelkloven, constipatie, bloedverlies…postpartum is geen grap!

Als je zwanger bent heb je een heleboel te regelen. Denk aan zaken omtrent je werk, opvang van je kindje, een kamertje of hoekje in je eigen slaapkamer intichten, misschien een verbouwing en alle spulletjes die je voor je baby moet of wilt kopen.

Je zou bijna vergeten dat je niet alleen een baby krijgt, maar zelf ook nog gaat bevallen.

Jij bent er ook nog!

Een zwangerschap en bevalling vergen veel van je lichaam. Na de bevalling zul je hiervan moeten herstellen. Dat doe je met name door veel rust te nemen en voedzaam te eten en drinken.

Tegelijkertijd heb je een pasgeborene om voor te zorgen en dat brengt weer een hele eigen set aan uitdagingen met zich mee.

Toen mijn eerste kind geboren werd wist ik bijna niks over de kraamtijd. Ja, ik wist dat het pittig kon zijn, maar veel praktische kennis had ik niet. Ik heb-zoals de meeste moeders-het gaandeweg allemaal ontdekt. En dat is prima. Je kunt je er ook weinig van voorstellen voordat je het zelf meemaakt.

Wat ik wel heel erg heb gemist toen waren praktische spullen ter ondersteuning. Spulletjes die de hele ervaring prettiger hadden kunnen maken. Ik liep de hele tijd achter de feiten aan en ontdekte bijvoorbeeld pas halverwege de eerste kraamweek dat er zalf voor je tepels bestaat en pas tijdens de tweede zwangerschap dat je thee kunt drinken die je ondersteunt bij het weer krimpen van de baarmoeder na de bevalling.

Dit is een stukje voorbereiding waar maar weinig aandacht voor is. Er zijn lijsten met letterlijk 100 items die je voor je baby zou moeten kopen, maar de lijsten met items die je voor jezelf kunt aanschaffen die zijn er amper.

En google is not your friend in deze. Want de zoekterm ‘wat koop je voor de kraamtijd’ levert je vooral heel veel cadeautips op voor de baby. Niks voor de moeder. Maar hallo….jij bent er ook nog!

Dus deel ik nu mijn favoriete items om te kopen ter voorbereiding op je kraamweek. Ik heb ze allemaal zelf ook gebruikt, en had graag gewild dat ik ze van tevoren al in huis had gehad.

Musthaves voor de kraamvrouw

Warm-koud kompres

Een warm-koud kompres is multi-inzetbaar en zo, zo fijn tijdens de kraamweek.

Je kunt een warm kompres gebruiken op je buik bij naweeën (en bij krampjes bij je baby), en een koud kompres bij aambeien, pijnlijke hechtingen of stuwing.

Je hebt verschillende soorten.

Een kersenpittenzak is duurzamer, voelt prettiger aan en kun je ook gebruiken om een wiegje mee voor te verwarmen of lekker onder je voeten te leggen als die koud zijn. Je verwarmt de kersenpittenzak in de magnetron en kunt hem koelen in de koelkast. Dat is direct ook het nadeel: je hebt er een magnetron voor nodig.

Een ander nadeel: je kunt hem wat minder gemakkelijk in je onderbroek of BH stoppen. Je koopt deze Inatura Kersepitje zak hier.

Het alternatief is een warm-koud kompres zoals je die ook in je EHBO kit hebt of gebruikt bij sportblessures. Het voordeel van deze kompressen is dat je ze kunt verwarmen in warm water en ze een stuk kleiner zijn waardoor ze eventueel ook in je BH of onderbroek passen en dat je ze in de vriezer kunt leggen voor meer langdurige verkoeling! Je kunt ze via deze link kopen.

Let op: controleer altijd of een kompres niet té heet is en gebruik een ijskompres altijd met bijvoorbeeld een hydrofiele doek of een andere doek tussen het kompres en de huid.

Natuurlijk kraamverband

In het kraampakket dat je van je zorgverzekering krijgt zit ook kraamverband. Na de bevalling zul je vloeien. Sommige vrouwen vloeien kort, andere lang, maar bijna niemand komt weg met een gewoon maandverbandje.

Het kraamverband dat in het standaard kraampakket zit vond ik VRESELIJK. Het is goedkoop verband dat niet ademt, broeierig aanvoelt en jeukt. En dat terwijl je vagina zo veel goed en hard werk verzet heeft, ze verdient wel een beetje comfort.

Dit bio katoen kraamverband van Natracare vond ik echt een zegen! Zo veel comfortabeler. En als je helemaal duurzaam wilt gaan kun je ook nog kiezen voor wasbaar kraamverband.

Calendula voor je hechtingen na een scheur of knip

Als je tijdens de bevalling ingescheurd of ingeknipt bent kun je daar de eerste dagen flink last van hebben. Calendula is een bloem die verwerkt wordt in natuurlijke geneesmiddelen omdat het ontstekingsremmend werkt en ondersteunt bij wondgenezing. Calendula mag op open wonden gesmeerd worden (dit kan soms wel wat prikken) waardoor je dit goed kunt gebruiken op hechtingen.

Weleda heeft een hele fijne spray ontwikkeld die je kunt gebruiken om direct op je perineum te spuiten of op een gaasje te spuiten en tegen je perineum aan te houden. Je kunt het litteken later ook insmeren met Calendulan littekencreme van VSM en zachtjes masseren om het litteken soepel te houden.

Calendula spray of zalf is er overigens een die ik graag standaard in huis heb voor huis- tuin- en keuken ongelukjes bij mezelf of mijn kinderen. Geschaafde knie? Calendula. Milde brandwond? Calendula. In mijn vinger gesneden? Calendula.

Lanoline voor je tepels

Borstvoeding geven is een van de meest natuurlijke dingen die er is, maar het gaat niet vanzelf. Zelfs als alles goed gaat en je niet tegen grote problemen aanloopt kan het in het begin, vooral als het je eerste kindje is, echt wel even wennen zijn voor je tepels. Er wordt opeens de hele dag aan gezeten, de huid van je tepels is vaak nat en door de hormonen kunnen je tepels sowieso heel gevoelig zijn.

Lanoline heeft me door mijn eerste kraamweek geholpen. Het is een stugge zalf die je tussen je vingers warm wrijft en na de voeding (laat eerst de tepels goed drogen aan de lucht!) op je tepels smeert voor wat verzorging van dat tere huidje. Je koopt het hier! Overigens ook heel goed te gebruiken als lippenbalsem!

Er blijkt ook een vernieuwde versie te zijn maar die heb ik zelf nooit getest dus daar kan ik niet van zeggen hoe hij is.

Kendall Hydrogel pads – mijn ultieme tip bij tepelkloven!

Als ik bij mijn oudste kind dacht dat Lanoline het beste was dat een kraamvrouw kon krijgen, dan is dat alleen maar omdat ik de Hydrogel pads van Kendall nog niet kende.

Tijdens mijn tweede kraamweek kreeg ik (weer) tepelkloven en stuurde de kraamverzorgster mijn man op pad om deze pads te halen. En echt, ik ga deze kraamverzorgster voor altijd dankbaar zijn dat ze dat gedaan heeft. Deze dingen zijn een LIFESAVER bij tepelkloven. Je doet ze er op en het is niet alleen instant verlichting, maar de kloven herstellen ook nog eens vele malen sneller.

Deze zijn duurder dan de meeste hydrogel pads, maar ze zijn wel meerdere keren te gebruiken waardoor ze uiteindelijk toch niet duurder zijn dan de pads voor eenmalig gebruik.

Koop ze hier. Geloof me, je gaat er geen spijt van krijgen!

Vrouwenmantelthee

Vrouwenmantelthee helpt om je baarmoeder te laten samentrekken, beperkt het bloedverliest en ondersteunt bij het voorkomen van infecties.

Het is niet per se de lekkerste thee, maar wel heel goed voor je herstel. Maak hem wat lekkerder met een citroenschijfje en een lepel honing.

Let op: vrouwenmantelthee kan samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Gebruik het NA de bevalling. Wil je een ondersteunende thee voor tijdens de zwangerschap? Kies dan liever Frambozenbladthee (en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid niet).

Moedermelkcollector

Als je borstvoeding op gang komt moet deze in het begin nog afgesteld worden. Je kunt terwijl je baby aan de ene borst drinkt flink gaan lekken uit de andere. Dat is normaal en hoort er een beetje bij. Je kunt zoogcompressen in je BH dragen om te voorkomen dat je natte vlekken in je kleding krijgt.

Wat je ook kunt doen is de melk die je lekt opvangen! Deze melk kun je dan invriezen en later in een flesje geven. Je hebt hier speciale moedermelkcollectors voor.

Deze collector van Lansinoh heeft een handig koordje om om je nek te hangen zodat niet meteen al je melk verspild is als de collector van je borst af valt. Let op: zet de collector niet te strak vacuüm als de productie goed of meer dan genoeg is. Een strak vacuüm stimuleert je borsten om meer melk aan te maken. Als je productie een beetje achterloopt is dat dan weer geen bezwaar.

Peri bottle

Plassen en poepen na de bevalling kan best even spannend zijn. Misschien heb je wel aambeien of hechtingen, of brandt het erg tijdens het plassen.

Bij aambeien is het prettiger om je met water schoon te maken dan met wc papier en plassen terwijl er water langs je vagina stroomt voorkomt het prikken. Sommige vrouwen plassen om deze reden graag onder de douche na de bevalling. Spoel je na het plassen ook af en dep het gebied droog met een schone doek.

Je kunt een handige peri bottle kopen, maar je kunt hier natuurlijk ook een bidon of flesje voor gebruiken.

Een waterdichte molton

Deze tip is eigenlijk ook wel een beetje voor tijdens de laatste fase van de zwangerschap.

De matrasbeschermers uit je kraampakket kunnen kraken en liggen niet comfortabel.

Truth be told, echt heel lekker ademend wordt het nooit als je iets op je matras gaat leggen wat waterdicht is, maar een fijne waterdichte molton is wel een stuk prettiger dan zo’n beschermer uit je kraampakket.

Nog een paar fijne en handige dingen

Kleding

Denk van tevoren na over de kleding die je in de weken na de bevalling gaat dragen. De criteria zijn: comfortabel (geen strakke elastieken of harde randjes), makkelijk om borstvoeding in te geven als je dat wilt en het is ook echt niet onbelangrijk dat je je er een beetje mooi en leuk in voelt.

Een bedtafeltje

Je gaat als kraamvrouw als het goed is veel tijd in bed doorbrengen. Ik adviseer om minimaal de eerste week in bed te blijven. Hoe chill als je dan gewoon normaal kunt eten en drinken met een bedtafeltje in plaats van onhandig met een bord op schoot?

Witte kool, appelstroop, gedroogde pruimen en gebroken lijnzaad

Dit is je boodschappenlijstje. Why?

Gedroogde pruimen en gebroken lijnzaad helpen je ontlasting soepel te houden. Poepen na de bevalling is al spannend genoeg zonder constipatie. En aangezien alle organen in je buik hun plekje weer terug moeten vinden nu de baby er uit is komt constipatie nog wel eens voor.

De witte kool en de appelstroop? Die zijn om klachten van stuwing te verzachten. Witte koolbladeren kun je kneuzen en in je bh stoppen ter verkoeling en van de appelstroop kun je koude kompressen maken door de appelstroop in een boterhamzakje in de vriezer te stoppen.

Bonustip

Krijgt je baby net honger als je je borsten aan het koelen bent? Uit koude borsten stroomt de melk minder goed. Verwarm je borsten weer door een wegwerpluier onder de warme kraan te houden en de warme luier een paar minuten tegen je borsten aan te houden.

Dit waren mijn beste tips voor wat je voor jezelf kunt aanschaffen voor de kraamweek. Heb je nog een aanvulling? Drop hem in de comments.

Ook heel leuk als je deze blog deelt op je socials en mij volgt op instagram!

Share:

Meer posts